Lumière Cinema - Maak een film!

Lessen en Bezoek

Deze activiteit bestaat uit een bezoek aan Lumiere en 5 lessen filmeducatie in de klas.

Bezoek aan Lumiere “Kijk een Film!”
Een goede film laat je iets voelen. Films laten je lachen, schrikken, ontroeren je, of zetten je aan het denken. Bij Lumière Cinema weten we dat als geen ander. Daarom hebben we een selectie gemaakt voor scholen met daarin de mooiste kinderfilms van de afgelopen jaren, waarmee je de magie van film kunt delen met je leerlingen.

Onze docent gaat voorafgaand aan de film in gesprek met de klas en stipt interessante kijkelementjes aan. Met deze kijktips wordt film kijken niet alleen leuker, maar ook leerzamer. Want waarom koos de regisseur voor dat specifieke camerastandpunt? Waarom wordt er muziek gebruikt in die ene scène en stilte in de andere? Indien gewenst, zorgen we ook voor een boeiend gesprek na de film.

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, hier zijn een aantal films die in samenwerking met Kaleidoscoop zijn geselecteerd (vanaf groep 5/6): Robot DreamsWolfwalkersKnor.

Scholen kunnen in overleg met Kaleidoscoop, ook kiezen uit films uit de Lumière Filmklapper. Enkele voorbeelden van kinderfilms die momenteel op deze lijst staan, zijn naast eerder genoemde films ook de volgende groep 7/8 films: Vechtmeisje, Binti, Kapsalon Romy.

Deze lijst zal gedurende het schooljaar 2024/2025 verder worden aangevuld.

Lessen in de klas
Ben je nieuwsgierig naar hoe je een film maakt? Wil je leren hoe je een verhaal vertelt met beelden? In 5 lessen van 1,5 uur maak je samen met je groepje een korte film van max. 5 minuten. Je verkent de rollen die komen kijken bij het maken van een film (regie, camera, acteren). Dit kan een fictiefilm zijn, documentaire of stop-motion. Je leert werken met iPads en verkent de mogelijkheden om er beeld en geluid mee op te nemen.

Indien de filmlessen “Maak een Film!” voorafgaand aan het filmbezoek in Lumière Cinema hebben plaatsgevonden, kunnen ook de door de leerlingen zelf gemaakte filmproducties vertoond worden op het witte doek in Lumière!

Thema's
Beeldtaal, filmeducatie, mediaeducatie, filmcreatie

Belangrijkste leerdoelen
PO Kerndoel 54 - De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.

PO Kerndoel 55 - De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.

PO Kerndoel 56 - De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

 Klik hier voor de SLO leerlijnen.

Leerlijn Mediaeducatie
Media-educatie is er op gericht leerlingen inzicht te verschaffen in de symbooltaal, de vorm en inhoud van media. Leerlingen worden zich bewust van de rol en de plaats van media in de maatschappij, zoals digitale en sociale media. Leerlingen kunnen er betekenissen aan toekennen en leren dat media en de betekenis ervan beïnvloedbaar zijn.”

Klik hier voor de complete beschrijving.

Extra materiaal
Lessen: Lessonup Eye Filmmuseum

Praktische informatie
De kunstdocent/ filmdocent neemt contact op met de school om de filmlessen in te plannen. Bij de start van het programma plant de kunstdocent een overleg, om uitleg te geven over de inhoud van de lessenserie en om af te kunnen stemmen hoe leerkracht en kunstdocent kunnen gaan samenwerken.

De lessen worden gegeven door Nicole Mulkens of Caspar Duijsens.

De planning van het bezoek aan Maak een Film! ontvang je per mail via: info@kaleidoscoop.net

Bezoek locatie Lumière Cinema: Bassin 88, 6211 AK. klik Lumière Cinema Restaurant Café - Google Maps

Met de bus? Gratis met je klas naar een cultuuruitje met het ov | Arriva

Wil je meer weten over Lumière LAB (afdeling educatie) van Lumière Cinema en wat zij nog meer doen ? Klik dan hier

 

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: Lessen op school, bezoek aan Cinema Lumière

Docent: Nicole Mulkens , Caspar Duijsens

Aantal lessen: 5

Duur per les: 90 min.

Datum en tijdstip in overleg