Opera Zuid – GOUD!

Lessen en Bezoek

Deze activiteit bestaat uit een bezoek aan Opera Zuid en de voorstelling ‘Goud!’ gekoppeld aan 3 lessen in de klas, 2 voorafgaande aan het bezoek en 1 les daarna. De lessen hebben een beeldende en muzikale insteek.

Bezoek
Wil jij ook altijd meer? De nieuwste telefoon? Nog een trui? Of ben je gelukkiger zonder wensen? Deze eigentijdse kinderopera draait om een actueel thema: hebzucht. Een muzikaal sprookje voor kinderen.

Ook al zijn Jacob en zijn ouders arm, ze zijn wel gelukkig. Op een dag vangt Jacob een speciale vis. ‘Gooi me terug in de zee,’ zegt de vis. ‘Dan geef ik je alles wat je wenst.’ In een flits sieren gloednieuwe schoenen zijn voeten. Ook vader en moeder willen schoenen, een groot huis, mooie vakanties…  Met elke nieuwe wens wordt Jacob ongelukkiger, worden de ouders ontevredener, wordt de vis dunner en dunner en de zee ruwer en ruwer – totdat een grote storm alles meevoert.

Componist Leonard Evers schreef Goud! in 2012, op een libretto van Flora Verbrugge. Zij baseerden zich op een sprookje van de gebroeders Grimm. Evers componeerde spannende muziek op verschillende slagwerkinstrumenten, zoals een marimba, een vibrafoon, bekkens en trommels. Allemaal instrumenten die de geluiden van de zee en de vis verklanken. Een zangeres en een slagwerker spelen, zingen en musiceren en brengen het verhaal op het podium tot leven.

Wat is een normale wens en wat is mateloze hebzucht? En welke gevolgen heeft onze hebzucht op de natuur? Serieuze vragen voor een kinderopera. Toch is Goud! niet zwaar op de hand. Humor, poëzie en muziek maken deze opera tot een avontuur voor jong en oud.

Naast het bezoek aan ‘Goud!’ in Opera Zuid, krijgen de leerlingen ook een kijkje in de keuken van Opera, waarbij ze alles te zien krijgen: de studio, het kostuumatelier, de kantoren en de technische ruimtes.

Lessen in de klas
De lessen zijn zowel voorbereidende en verdiepende lessen.

De leerlingen worden voorbereid op de kinderopera ‘Goud!; ze ontdekken de thema’s van de voorstelling en maken op een speelse en actieve wijze kennis met de wondere wereld van operamuziek. Net als in de Opera komen verschillende kunstdisciplines aan bod. Beeld, theater en muziek staan allemaal centraal.

Thema's
Wensen, hebzucht, familie, natuur, sprookjes

Belangrijkste leerdoelen
Kerndoel 34 - De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van henzelf en anderen.
Kerndoel 37  - De leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen.
Kerndoel 54 - De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
Kerndoel 56 - De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

Extra materiaal
https://www.operaballet.nl/voorbereidend-materiaal-op-de-voorstelling-goud

Belangrijk om te weten
De kunstdocent neemt contact op om de lessen in te plannen. Bij de start van het programma plant de kunstdocent een overleg, om uitleg te geven over de inhoud van de lessenserie en af te kunnen stemmen hoe leerkracht en kunstdocent kunnen gaan samenwerken.

Praktische informatie
Duur van de lessen: 1,5 uur. Twee lessen van muziekdocent Tim Stoter en een les van Lobke Houkes van Opera Zuid.

Voorstellingen vinden plaats op:

14 november 2024:
10:15-11:15 
12:45-13:45

15 november 2024:
10:15-11:15 
12:45-13:45

De voorstelling duurt iets minder dan 60 minuten. De rondleiding vooraf, of na afloop, duurt een uur.

Duur van het programma is 2 uur en bestaat uit een kijkje in de ‘keuken’ van Opera Zuid en de voorstelling ‘Goud!’.

De trailer is te bekijken via deze YouTube link. https://www.youtube.com/watch?v=i4vUu5L4OVk

Let op: wees op tijd maar ook niet veel te vroeg! Dit i.v.m. wisseling van klassen. Geef bij het intekenen aan welke datum en tijdstip past. 

Het bezoek wordt ingepland door Kaleidoscoop. Je ontvangt van Opera Zuid een mail met het tijdschema waarop jullie verwacht worden voor de rondleiding.

Bezoek locatie Opera Zuid: Malpertuisplein 60 - Google Maps

Wil je gratis vervoer naar het theater? Klik voor de regeling: Gratis met je klas naar een cultuuruitje met het ov | Arriva

Wil je meer weten over Opera Zuid? Klik dan hier

 

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: Lessen op school, voorstelling bij Opera Zuid

Docent: Tim Stoter

Aantal lessen: 3

Duur per les: 90 min.

Datum en tijdstip in overleg