Philzuid- De ontsnapte Noot

Lessen en Bezoek

Deze activiteit bestaat uit een bezoek aan 'De ontsnapte Noot' van Philzuid gekoppeld aan 5 lessen op school.

Bezoek
Toon is een opgewekt straatjochie dat met vioolspelen zijn centjes verdient. Als hij op de stoep voor de Muziekflat moet slapen, mag hij binnenkomen en met iedereen samen muziek maken. Het is er warm en harmonieus en Toon mag blijven. Ze beginnen aan de voorbereiding van een concert.

Op een dag is Toon met muzieknoten aan het spelen en plots ontsnapt er een noot. Alle bewoners van de flat zijn in rep en roer: de harmonie is verstoord, mensen maken ruzie met elkaar, zonder noot geen concert… Toon moét de ontsnapte noot terugvinden!

Toon gaat naar het bos om de ontsnapte noot te zoeken. Hier ontmoet hij de boze beer die niet kan slapen, de slimme eekhoorn die met hand en tand haar notenvoorraad verdedigt en krijgt hij een woedend bijenvolkje achter zich aan. Zal het Toon lukken om de ontsnapte noot te pakken te krijgen, zodat het concert met zijn flatgenoten toch door kan gaan?

De ontsnapte Noot is een voorstelling over harmonie en disharmonie, buiten sluiten en welkom heten. De klank van De ontsnapte Noot spreekt tot de verbeelding, nodigt uit tot intens luisteren en zet de deur open tot creatieve muzikale spelletjes. Deze creativiteit begint al in het lesmateriaal waarbij de leerlingen spelenderwijs kennismaken met de ontsnapte noot.

Lessen in de klas
De lessen zijn multidisciplinair; taal, muziek, beweging en beeld komen allemaal aan bod. 

Toon je Talent in de onderbouw is een vertrekpunt om uitgedaagd en geprikkeld te worden om zelf actief met de verschillende kunstuitingen te gaan werken. Dat betekent in de praktijk dat we gaan zingen, muziek maken, tekenen, verhalen vertellen, schilderen, dansen, bouwen.

Thema's
(Dis)Harmonie, in en uitsluiten, taal, muziek en beweging.

Belangrijkste leerdoelen
Klik hier voor de SLO leerlijnen.

Extra materiaal
Lees hier meer.
Bekijk hier het lesmateriaal.

Belangrijk om te weten
De kunstdocent, Eva Van Eekeren, neemt contact op om de lessen in te plannen. Bij de start van het programma plant de kunstdocent een overleg, om uitleg te geven over de inhoud van de lessenserie en af te kunnen stemmen hoe leerkracht en kunstdocent kunnen gaan samenwerken.

De voorstelling vindt plaats in Theater Kumulus. Speeldagen zijn op maandag 3 februari en dinsdag 4 februari 2025. Kaleidoscoop maakt de planning op basis van de aantal intekeningen.

Praktische informatie
Duur van de voorstelling De ontsnapte noot van Philzuid: 45 minuten

De planning van het bezoek aan de voorstelling ontvang je per mail via: info@kaleidoscoop.net

Bezoek locatie Theater Kumulus: https://maps.app.goo.gl/NSx85iF5iTkhfCGS9

Wil je gratis vervoer naar het theater? Klik voor de regeling: Gratis met je klas naar een cultuuruitje met het ov | Arriva

Wil je meer weten over Philzuid en wat zij nog meer doen ? Klik dan hier

Onder de noemer bis! bis! bis! bieden de drie Limburgse BIS-gezelschappen, theatergezelschap Het Laagland, SALLY Dansgezelschap Maastricht en Philzuid, voortaan samen hun educatieve aanbod voor Limburgse scholen aan.

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: Lessen op school, voorstelling bij Kumulus

Docent: Eva van Eekeren

Aantal lessen: 5

Duur per les: 45 min.

Datum en tijdstip in overleg