Buitenplaats Kasteel Wijlre - Brillen Parade!

Lessen en Bezoek

Deze activiteit bestaat uit een een bezoek aan Buitenplaats Kasteel Wijlre gekoppeld aan 5 beeldende kunstlessen in de klas.

Bezoek aan Brillen Parade!
In Brillen Parade! leer je buitenplaats Kasteel Wijlre goed kennen. Deze plek is bijzonder omdat kunst, natuur en architectuur hier samenkomen. De buitenplaats bestaat uit een kasteel, een Hedge House, een koetshuis en een prachtige kasteeltuin.

Brillen Parade! start met een bezoek aan de tentoonstelling in het Hedge House. In deze tentoonstelling zie je hedendaagse kunstwerken waarin natuur (najaar 2024) of dieren (voorjaar 2025) een belangrijke rol spelen. Samen voeren we See Think Wonder gesprekken en zijn we op een andere manier met kunst bezig dan je misschien gewend bent. Je ontdekt dat iedereen door een andere bril naar een kunstwerk kijkt. Je leert gedetailleerd te kijken naar kunst, te praten over kunst en je eigen mening hierover te onderbouwen. Ook ga je in groepjes in de tuin op zoek naar vormen en ideeën uit de kunstwerken. Want op de buitenplaats hebben binnen en buiten, kunst en natuur alles met elkaar te maken. We sluiten af met het formuleren van een denkvraag: over welk kunstwerk wil jij nog meer weten?

Lessen in de klas
Daarna volgen vier beeldende kunstlessen onder begeleiding van een beeldende kunst docent. In die lessen ga je een kunstwerk maken in jouw eigen stijl, geïnspireerd op jouw favoriete kunstwerk op buitenplaats Kasteel Wijlre. Je leert werken met natuurlijke materialen en je leert deze te koppelen aan een eigenschap van jezelf of van de natuur. Maak je een tekening? Een schilderij? Een beeld? Of misschien wel een maquette? Bij Brillen Parade! heb jij de touwtjes in handen en coacht de beeldende kunst docent jou door het proces. Zo leer je hoe je zelf als een echte kunstenaar een kunstwerk kunt maken.

Thema's
Onderzoeken, leren kijken naar kunst, eigen mening vormen over kunst, eigen mening over kunst leren te onderbouwen, betrokkenheid bij kunst en natuur vergroten, eigen beeldende proces aangaan.

Belangrijkste leerdoelen en kerndoelen
- Leerlingen langer naar een kunstwerk laten kijken enhier over na laten denken
- Betrokkenheid van leerlingen bij kunst en natuur vergroten
- Stimuleren van luisteren naar de inbreng van de ander
- Kunst vanuit een persoonlijk standpunt benaderen
- Stimuleren van eigen inbreng van de leerlingen
- Leerlingen leren gebruik te maken van de techniek See Think Wonder (Wat zie ik, wat denk/vind ik en wat wil ik nog weten?)

Klik hier voor de SLO leerlijn van Erfgoed. En hier voor de SLO leerlijn van beeldend.

Extra materiaal
https://kasteelwijlre.nl

Belangrijk om te weten
Bij de start van het programma plant de kunstdocent een overleg, om uitleg te geven over de inhoud van de lessenserie en af te stemmen hoe leerkracht en kunstdocent kunnen gaan samenwerken. Ook wordt dan het bezoek aan buitenplaats Kasteel Wijlre
gepland.

Praktische informatie
Periode:
- Geometrie van de natuur: 1 september – 1 december 2024
- Lin May Saeed, 12 maart – 27 augustus 2025
- Maandag t/m vrijdag
- Gesloten: 1 december t/m 6 maart

Parkeren: parkeerplaats SV Geuldal/ Kerpad, Wijlre
Entree: Poort Hedge House, Kerkpad 1, Wijlre
Kleding: het programma vindt deels buiten plaats. Houd daar met schoenen/kleding/jassen svp rekening mee.

Duur van het bezoek aan Buitenplaats Kasteel Wijlre: 1,5 uur. De leerlingen worden begeleid door museumdocenten.

De leerlingen worden geacht zelfstandig te kunnen werken en zullen opgedeeld worden in groepjes.

Per klas is er minimale begeleiding van 2 personen nodig vanuit bezoekende onderwijsinstelling (leerkracht + minimaal 1 extra volwassene). Meer begeleiders/ouders zijn welkom en worden over de groepjes verdeeld.

Als jullie zelf iets te eten en drinken meenemen kan er in de tuin gepicknickt worden.

Bezoek locatie Buitenplaats Kasteel Wijlre: https://goo.gl/maps/bueDiZnrnHsuq9w78

  

Aanbieder: Kaleidoscoop - Toon je Talent

Locatie: Buitenplaats Kasteel Wylre

Docent: Yanniek Nacken

Aantal lessen: 5

Duur per les: 90 min.

Datum en tijdstip in overleg