Interview van de maand met Natasja Wolfs
vrijdag 4 oktober 2024
Natasja Wolfs was jarenlang één van de vaste gezichten van team Kaleidoscoop en is 1,5 jaar geleden begonnen aan een nieuwe uitdaging bij het Bonnefantenmuseum. Hoog tijd om te vragen om te vragen hoe het nu met gaat, en hoe haar nieuwe werkplek bevalt.
Heej Natasja, vertel eens hoe het met je gaat.
De tijd is omgevlogen, sinds ik de stap heb gemaakt van Kaleidoscoop naar Bonnefanten. En dat is een goed teken. Het was een goede beslissing om het vertrouwde Kaleidoscoop te verlaten, met hoeveel liefde ik er ook altijd heb gewerkt. Mijn missie om ervoor te zorgen dat alle kinderen en jongeren de kans moeten krijgen om te kunnen genieten en participeren in kunst en cultuur, heb ik meegenomen. Mooier nog, de doelgroep volwassen, is erbij gekomen. Werken bij Bonnefanten geeft energie. Het is een prachtmuseum waar zoveel te doen is. De bezoeker kan er dwalen door zalen, langs de vaste collectie of de vaak wisselende tentoonstellingen, genieten, verwonderen of aan het denken gezet worden. Mijn eerste Bonnefanten Free Friday die ik meemaakte als collega en niet langer als bezoeker, dacht ik: ‘wauw, wat een ‘power!’. Het bruist in het museum. Als je dan al die enthousiaste bezoekers ziet en ervaart dat we dit met z’n allen doen, dat geeft energie.
Is het eigenlijk nu ‘Het Bonnefantenmuseum’ of ‘Bonnefanten’ ?
Leuke vraag. Het is Bonnefanten.
Hoe krijgt het Bonnefanten leerkrachten warm voor cultuureducatie ?
Om het onderwijs te vinden, is het belangrijk dat we luisteren naar het onderwijs en vragen stellen. Wat zijn de ontwikkelingen in het onderwijs ? En die gaan best snel. Of wat zijn de thema’s waar het onderwijs mee bezig is? Het is aan ons de taak om onze onderwijsprogramma’s daar zoveel mogelijk op af te stemmen. Onze programma’s zijn interactief en zoveel mogelijk multi-zintuigelijk. Je beleeft kunst op een speelse manier als je mag proeven, ruiken en aanraken in het museum. Onze educatieve tentoonstelling BINNENSTEBUITEN voor alle nieuwsgierige niet volwassenen vanaf 6 jaar is hier zo’n mooi voorbeeld van. Het heeft alle ingrediënten: kunst, je mag zelf doen en ervaren en de tentoonstellingen haakt aan op onderwijs thema’s zoals ‘hoe verhoud ik me tot de wereld en hoe verhoudt de wereld zich tot mij?’. Terugkomend op jouw vraag. Tegen leerkrachten zou ik willen zeggen: kom kijken! Nog te zien tot 6 januari 2025. Het leuke van de tentoonstelling is namelijk dat we niet alleen kinderen, maar ook jongeren en zeer zeker ook volwassen zien komen. Want in iedereen schuilt nog wel het speelse van een kind.
Hoe werken jullie samen met Kaleidoscoop ?
We bieden programma’s waarbij de klas naar het museum komt en de museumdocent naar de klas. Best bijzonder in museumland.
Is er een specifiek, educatief project waar je trots op bent ?
Niet zo in de zin van één educatief project. Een mooi voorbeeld van hoe we stapjes maken, is bijvoorbeeld het project dat we dit jaar hebben gedaan in samenwerking met het MBO (VISTA). Vertrekkend vanuit de tentoonstelling van Isaac Julien ‘What freedom is to me’ hebben we een lesprogramma gemaakt, dat aanhaakte op het vak burgerschap. Het resultaat? Optredens van studenten die nummers hadden gecomponeerd op het thema, dansoptredens van studenten waarvan ze zelf de choreografie hadden gedaan en filmpjes gemaakt door studenten. Dat alles was te zien tijdens de BFF. De TAAL+ afdeling maakte een groot werk met 750 studenten waarin zij lieten zien wat vrijheid voor hen betekent. Het werk was wekenlang te zien in het museum. Dat is het begin van elkaar leren kennen om vanuit samenwerking tot mooie dingen te komen, die bijdragen aan hoe kunst je leven kan verrijken.